Ecigaretter Kan redde liv

E-cigaretten har efterhånden været en del af vores hverdag i et par år. Men der er stadig mange rygere, der ikke har kvittet smøgerne til fordel for den elektroniske version endnu. Det kan man undre sig over, da man med e-cigaretten har lavet en så banebrydende substitut, som indtil har hjulpet rigtig mange rygere med at blive eksrygere. Den elektroniske cigaret synes at være et effektivt middel for de rygere, der ønsker at opnå et rygestop, og som selv går i gang med den lange seje kamp. Man har som udgangspunkt langt bedre odds for at kvitte smøgerne, hvis man benytter sig af hjælpen fra en e-cigaret.

Det siger statistikken

Der er rigtig mange mennesker, der hvert år dør langt tidligere, end de ellers ville have gjort, fordi tobaksrygning har været en del af deres liv. Faktisk er der op imod fem millioner mennesker på verdensplan, der hvert år dør hele 12 år for tidligt af den enkle årsag, at de har røget tobak. Dog er det ikke det eneste. For op imod 500.000 passive rygere vil også sætte træskoene i følge statistikken. Så rygning er ikke kun et spørgsmål om sit eget liv - men i den grad også om andre menneskers tilværelse.

I følge statistiske udregninger ville der kunne reddes omkring 6000 menneskeliv årligt, hvis en million rygere valgte at skifte til e-cigaretter i stedet for rigtige smøger.

Andre statistikker antyder, at halvdelen af de rygere, der prøver at kvitte tobakken ved hjælp af e-cigaretter, vil holde op med at ryge tobak i løbet af det første år bare. Sammenlignet med de forrige tal, så er der altså 50% chance for, at du kan forlænge dit liv med hele 12 år efter et enkelt års kamp, bare ved at skifte over til en e-cigaret i stedet for.

Den anden halvdel, som statistisk ikke når at blive komplet røgfrie i løbet af det første år, opgiver dog ikke håbet totalt. De fortsætter angiveligt med at benytte sig af e-cigaretten ved siden af de almindelige smøger, hvilket stadig skal ses som en enormt plus rent sundhedsmæssigt. For der er ingen tvivl om, at man vil få meget mindre røg og skadelige stoffer ned i lungerne, hvis man bare erstattede halvdelen af sine daglige smøger med e-cigaretten. Så bare det at du bruger din e-cigaret lidt, kan være med til at forbedre din sundhed med flere længder.

Er ikke kræftfremkaldende

En del kritikere mener dog, at e-cigaretten stadig kan være kræftfremkaldende, og derfor bør den ikke anvendes, som den gør pt. Af sundhedsskadelige stoffer indeholder e-cigaretten dog primært kun nikotin, hvilket også er det afhængige element i normale cigaretter. At det skulle være lige så kræftfremkaldende som de skadelige stoffer, der er i cigaretter, er der dog intet, der tyder på. Risikoen for at blive ramt af kræft er minimal, når man anvender e-cigaretter. Eller som det også kan siges - der er langt større risiko fro at udvikle kræft, hvis du ryger ganske almindelige cigaretter.

Frygter at e-cigaretten modvirker faldet i antallet af rygere

Andre kritikere melder sig også på banen med frygten for, at e-cigaretten decideret er med til at modvirke faldet i antallet af rygere, og de tror ikke på, at der er kommet flere eksrygere siden e-cigaretten kom på banen.

Men ud fra bl.a. en undersøgelse i England kan disse kritikere dog nemt modbevises. Det er eksempelvis blevet påvist, at der efter e-cigarettens indtog på markedet er kommet et fald i forbruget af smøger. Derudover er der også flere, der forsøger sig med et rygestop, og antallet af eksrygere er også steget. Så at gå ud og sige, at e-cigaretten ikke kan være med til at fremme rygestop, holder ikke. Og sidst, men ikke mindst, er der hele ikke kommer nogen stigning i antallet af unge mennesker, der ryger.

Fremtiden for e-cigaretter

Fremtiden virker som udgangspunkt lys for e-cigaretter. I 2015 vil der blive indført et spritnyt tobaksdirektiv i EU, der også vil komme til at omfatte elektroniske cigaretter. Dermed skal reglerne for brugen af e-cigaretter fastsættes, da der indtil videre ikke har været nogle lovpligtige rammer for den elektroniske version. Derudover skal der også forskes mere på dette område, da der på den måde kan slås fast, om der er noget, vi skal frygte i e-cigaretten, eller om den er så fantastisk, som statistikkerne beretter om.

Indtil videre er der dog intet, der tyder på, at vi skal frygte noget i e-cigaretten. Tværtimod. Hvis flere rygere bare forsøgte sig med en e-cigaret i en periode, vil der være en større chance for, at flere kunne kvitte smøgerne for altid. Og det vil i sidste ende kunne give os en rigtig stor sundhedsmæssig gevinst, da vi i så fald ikke skulle bruge nær så mange kræfter eller ressourcer på skader som følge af tobaksrygning.  

Der sælges ikke til personer under 18 år.