Bliv klogere på din e-juice

Den elektroniske cigaret er efterhånden blevet et stort hit hos rigtig mange mennesker landet over. Det tæller både rygere og eksrygere, som har smidt smøgerne på hylden. Der er mange eksrygere, der har kvittet de almindelige cigaretter ved hjælp fra en e-cigaret, og som efterfølgende har holdt fast i den elektroniske version. Hvad enten du blot er startet med at bruge en e-cigaret, eller du er godt i gang med det, så kan det være rart at vide, hvad den e-væske, man fylder på, består af, samt hvad de forskellige forkortelser i det hele taget betyder.


Der er en stor sandsynlighed for, at en betydelig procentdel af landets e-cigaret rygere ikke er bevidste om, hvad de egentlig inhalerer, når de suger på en elektronisk cigaret. Selvom man som oftest bliver oplyst om, hvad e-væsken indeholder, så er der en stor del af det forkortelser eller ord, som man ikke har det fjerneste begreb om, hvad betyder. Derfor vil du ved at læse denne artikel blive lidt klogere på, hvad e-væsken egentlig gemmer på, og hvad forkortelser som PG og VG står for, når det kommer til stykket. Så hvis du er klar, er det bare med at gå videre.


Klarhed over forkortelserne

Først og fremmest vil vi kigge lidt nærmere på de forkortelser, du kan støde på, når du skal købe e-væske. I nogle butikker og ved nogle mærker er de gode til at oplyse om, hvad der menes med de forskellige forkortelser. Men det er langt fra alle, der husker at oplyser deres kunder, hvad det egentlig er, de køber. Derfor vil her få en lidt mere dybdegående forklaring af, hvad forkortelser som PG og VG står for, og hvad det egentlig er - udover blot smarte forkortelser på e-væske.


Propylenglycol - Bedre kendt som PG

Til at starte med har vi PG, som er en forkortelse for propylenglycol. Det bliver anvendt i fødevareindustrien med betegnelsen E-1520 som et tilsætningsstof. Dermed er det også ganske harmløst, da det er alment udbredt i vores daglige fødevarer. Det er en tyndere væske, som er tilsat i e-væsken for at give denne her fornemmelse af kriller i halsen, som rygere kender det fra almindelige cigaretter. På den måde er det nemmere at få en fornemmelse af, at det er en normal cigaret, man er i gang med at ryge, og det kan give en langt bedre tilfredsstillelse.


Vegetabilsk Glycerol - Bedre kendt som VG

Din e-væske kan også bestå af et andet stof - nemlig VG, som står for vegetabilsk glycerol. Det er en federe væske end PG, og det er udvundet af vegetabilsk fedt. Dermed er det også en smule sødere end PG, der har funktionen af give kriller i halsen, hvor VG primært er tilsat for at give damp. Det er dog ikke altid, at VG er den betegnelse, man vil støde på, når man shopper e-væske. Der kan det også blive omtalt som glycerin, glycerol eller glycerine.


Hvilke bivirkninger kan e-væsken give dig?

Forskning har ikke fastslået nogle konkrete bivirkninger ved lige netop e-væske. I hvert fald ikke endnu. Dog er det hos flere mennesker set, at PG eksempelvis kan forårsage gener som ømhed i halsen, muskelsmerter samt kraft urinlugt. Propylenglycol er fremstillet til at suge fugt til sig, hvilket derfor gør det plausibelt, at det kan udtørre halsen og dermed forårsage ømhed på kort sigt. Angående muskelsmerter, så kan stoffet også forøge kroppens produktion af mælkesyre, så der er mere end normalt. Disse bivirkninger kan dog dæmpes kraftigt ved hjælp af dagligt indtag af pæne mængder vand.


Hvad består e-væsken ellers af?

E-væsken består ikke kun af propylenglycol og vegetabilsk glycerol. Der er også andre stoffer i, som er med til at danne denne kunstige cigaretvæske. Det kan eksempelvis være smagsessens, som gør, at e-væsken eksempelvis smager af æbler, lakrids, kaffe eller hvad du nu ellers har valgt, den skal smage af.
Derudover er der også nogle e-væsker, der er udstyret med nikotin. Det er dog ikke lovligt i alle lande at sælge e-væske med nikotin, og derfor er det ikke i alle shops, du har muligheden for at købe det. Dermed er der også god mulighed for at finde e-væsker uden nikotin, hvis du gerne vil være fri for det.


Skal jeg være bange for at inhalere e-væske?

Nej, du skal ikke være bange for at inhalere e-juice. I sjældne tilfælde kan det PG føre til allergiske reaktioner som udslæt og uvant afføring, men det kan som regel løses ved at skifte til en VG væske eller ved at benytte fugtighedscreme til eksempelvis udslæt. 
Hvilken blanding du skal vælge, er helt op til dig, alt afhængig hvilken smag du ønsker. Der findes både komplette 100% e-væsker med enten VG eller PG samt blandede mængder, hvor både VG og PG er ligeligt repræsenteret.

Der sælges ikke til personer under 18 år.