Studie viser at e-cigaretter minimerer antallet af rygere


Der er ingen tvivl om, at rygning er farligt. Det kan medføre alvorlige sygdomme, og folk der ryger, har en langt større risiko for at udvide sygdomme som eksempelvis lungekræft. Men nu har et nyt britisk studie bevist, at e-cigaretter kan være løsningen på det verdensomspændende sundhedsproblem, som tobaksrygning må siges at være. Dog kræver det færre reguleringer og mere tilgængelighed til e-cigaretter mener fortalere for den elektroniske cigaret.

5 år langt studie har positive resultater

I det fem år lange studie valgte professor Robert West at undersøge, om elektroniske cigaretter egentlig fungerede efter hensigten, når det kom til stykket. Ideen bag en e-cigaret er jo, at det skal substituere den almindelige cigaret, men indtil videre var der ikke fastlagt nogle konkrete resultater for, at det rent faktisk var det, der skete, når folk begyndte at benytte sig af e-cigaretter.

Det valgte briten Robert West at gøre noget ved. I fem år fra 2009 til 2014 studerede han nøje lige under 6000 personer i deres vej mod et rygestop. Målet var at finde ud af, om e-cigaretten var mere effektiv end øvrige produkter, der hævder at hjælpe mod rygestop. Det kunne være produkter som nikotinplastre og tyggegummier, der efterhånden er blevet vældig udbredt som midlet mod rygestop.

Dog kunne studiet dokumentere, at der var 60% større chance for at opnå et decideret rygestop, hvis man valgte at bruge e-cigaretter i stedet for tyggegummier og plastre med nikotin. Et resultat, som har været med til at slå et slag verden over for den ellers så udskældte e-cigaret, som efterhånden har fået mange hug for ikke at være bedre end så mange andre produkter på markedet.

Kæmpe gevinst for folkesundheden

At kunne forøge chancen for at opnå et rygestop med hele 60% er en banebrydende resultat, som viser tydelige tegn på, at e-cigaretten kan blive en kæmpe helbredsgevinst for folkesundheden. I følge formanden for DADAFO, Christian Jakobsen, skal der dog ske meget på den politiske front, hvis vi skal have glæde af de positive nyheder. Til deres hjemmeside udtaler han:

"Dette resultat er ikke overraskende. Dog kræver det en radikal politisk ændring på det område, hvis vi skal have flere rygere til at trappe ned og gå efter et rygestop med hjælp fra en e-cigaret. Der er lige nu en overregulering af markedet for e-cigaretter på vej, hvilket bør genovervejes grundigt, da det ellers kan sætte en stopper for mange rygeres ønske om at skifte til en e-cigaret. Vi har tydeligvis en kanon og effektiv kur mod rygning, der kan være med til at formindske antallet af dødsfald, som sker på baggrund af rygning - et tal der lige nu er oppe på omkring 15.000 årligt. Men den kan snart blive fortid med denne regulering."

E-cigaretten lokker ikke unge til at ryge

Nogle af de mange kritiske røster mod e-cigaretten har været målrettet mod det problem, at unge mennesker kan blive lokket til at ryge, når de ser kampagner for det elektroniske alternativ. Men i følge forskning lavet af bl.a. Cancer Research UK er det tydeligt at se, at unge personer, der aldrig før i deres liv har rørt en cigaret, ikke vælger at benytte sig af e-cigaretten. Den lokker dem ikke til at påbegynde rygning - hverken tobaksrygning eller rygning af e-cigaret.

Er ikke overrasket over resultatet

Det er ingen overraskelse for Christian Jakobsen, formanden for føromtalte Dansk e-Damper Forening, at resultatet har været så positivt. Det var nærmest forventet, at e-cigaretten ville et langt bedre middel mod rygning end nikotintyggegummi og plastrer. Dog kalder han Robert Wests studie for et af de absolut mest betydningsfulde, der nogensinde er blevet lavet, og det kan måske, sammen med mange af de øvrige studier der er blevet lavet verden over, være med til at gøre e-cigaretten mere tilgængelig.

En mulig helbredsrevolution

Christian Jakobsen kalder det blandt andet for en mulig helbredsrevolution, men tilføjer også, at vi herhjemme i landet ikke har fået øjnene op for den endnu:

"Vi har her en mulig helbredsrevolution, da det ene studie efter det andet igen og igen viser virkelig positive resultater. Dog har vi som de eneste herhjemme i Danmark valgt at kigge den anden vej og lukke af for nye og gode tiltag, som kan være med til at gøre danskerne endnu mere opmærksomme på e-cigaretten som en kur mod rygning."

Formanden sætter også spørgsmålstegn ved den store økonomiske støtte, der hvert år går til kampagner mod tobakken fra landsdækkende organisationer:

"Store organisationer og foreninger, der er imod rygning, går ofte ud og råber ulven kommer, når det gælder rygning. Disse foreninger modtager hvert år enorme summer til disse skræmmekampagner, som skal få danskerne til at lægge smøgerne på hylden. Men nu har de altså fået kamp til stregen af et enkelt lille produkt, som kan vise sig at være meget mere effektivt end landsdækkende skræmmekampagner. Så spørgsmålet er, om disse midler ikke skulle gå til at fremme et produkt som e-cigaretten frem for ineffektive kampagner, der ikke har givet nogle nævneværdige resultater."  

Der sælges ikke til personer under 18 år.